Teraz jest 2020-09-23, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-12-17, 13:46 
Offline

Dołączył(a): 2012-12-17, 13:34
Posty: 2
Witam forumowiczów,

Chciałbym zapytać doświadczonych w tej działalności przedsiębiorców, jak wygląda otwieranie tego typu biznesu? Mam 40 tys zł tytułem własnego wkładu. Czy taka suma jest wystarczająca?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 
google adsense
Szczegóły postu
PostNapisane: 2012-12-26, 22:29 
Offline

Dołączył(a): 2012-12-26, 22:15
Posty: 1
Witaj,
Prowadzę biznes w gastronomii od 4 lat.Powiem tak suma którą dysponujesz pozwoli ci na otwarcie małego punktu typu fast food o normalnej restauracji która dodatkowo przyniesie korzyści z imprez okolicznościowych (z których defacto zarabiasz najwięcej) to przy tym wkładzie możesz zapomnieć.Z taką kwotą nie porywałabym się na małą restauracyjkę.Koszty związane ze zmywarką profesjonalną urządzeniami na kuchnię itp. są wysokie nie wspominając już o porcelanie i wyposażeniu sali (choć wyposażenie kuchni to największy koszt).Co do założenia takiego biznesu to : projekt kuchni zaakceptowany przez sanepid następnie odbiór sanepidu w zależności od niego dostaniesz pozwolenie na pełną produkcję lub półprodukcję (to zależy od m.in od tego czy będziesz miał obieralnię lub nie)drogi brudne z czystymi nie mogą się krzyżować ,oddzielne wejście/wyjście do przyjmowania towarów itd.itd.Proponuję zainwestowanie tej kwoty w inny biznes.Gastronomia to ciężki kawałek chleba.W razie dalszych pytań służę pomocą.Powodzenia


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2013-01-02, 09:57 
Offline

Dołączył(a): 2013-01-02, 09:38
Posty: 6
Jeżeli to ma być restauracja to raczej zbyt mała kwota, natomiast do otwarcia małego fast fooda jak pisał kolega wyżej powinna wystarczyć.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2013-01-15, 10:56 
Offline

Dołączył(a): 2013-01-08, 23:06
Posty: 266
z tego co pamiętam to nawet Magda Gessler mówiła w którymś odcinku kuchennych rewolucji, ze bez 100 tysięcy to o restauracji możesz tylko pomarzyć ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2013-01-15, 11:17 
Offline

Dołączył(a): 2013-01-14, 11:14
Posty: 13
Lokalizacja: Opole
ale zawsze można ubiegać się o jakieś dotacje i sumka się uzbiera.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2014-11-19, 16:19 
Offline

Dołączył(a): 2014-09-16, 19:09
Posty: 86
Przy zakładaniu restauracji musisz też pamiętać o odpowiednim stroju dla osób które pracują na kuchni.Bez tego czasami sanepid nie pozwala otwierać restauracji. Wybór jakoś szczególny nie jest ale wazne by wybrać taką odzież, która będzie trwała a jednoczenie komfortowa. Jak sie nie myle to tutaj http://kitle.pl/odziez-robocza-kitle/od ... slu-haccp/ możesz kupić właśnie taką odzież. Nie jest to drogie a odpowiedni strój na pewno zapunktuje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 
google adsense
Szczegóły postu
PostNapisane: 2014-11-22, 11:12 
Offline

Dołączył(a): 2013-11-16, 16:49
Posty: 14
możesz zawsze postarać się o jakieś dotacje, a dwa nie musisz od razu wszystkiego kupować, możesz pomyśleć o np. dzierżawie niektórych urządzeń, zobacz sobie coś takiego: http://www.kawaserwis.pl/content/9-dzie ... y-warszawa


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2014-11-22, 14:30 
Offline

Dołączył(a): 2012-12-24, 13:38
Posty: 67
Lokalizacja: Szczecin
Kolorowa napisał(a):
Przy zakładaniu restauracji musisz też pamiętać o odpowiednim stroju dla osób które pracują na kuchni.Bez tego czasami sanepid nie pozwala otwierać restauracji. Wybór jakoś szczególny nie jest ale wazne by wybrać taką odzież, która będzie trwała a jednoczenie komfortowa.

Przecież ludzie po szkole gastronomicznej mają własne fartuchy, a co dopiero doświadczone osoby.

Obawiam się że ta kwota wystarczyłaby tylko na założenie jakiejś pizzeri, wydatki na początek nie są aż tak porażające, sprzęt na kuchnie to lodówki, piec do pizzy też nie jest taki drogi, a dopiero po czasie można kupić np. maszynę do ciasta. Sam myślałem nad wynajęciem dużego lokalu i na początek zrobienia w nim pizzeri, a dopiero po czasie wprowadzenia szerokiego menu z głównymi daniami, sałatkami itp. jednak to spore ryzyko, znam parę restauracji w mojej okolicy którym po paru miesiącach się nie udało i musieli zwinąć interes.

_________________
Serwis finansowy z ofertami od banków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2014-11-24, 11:48 
Offline

Dołączył(a): 2014-07-07, 17:00
Posty: 17
Taka kwota może wystarczyć ci by otworzyć mały punkt gastronomiczny, ale ważna jest reklama, szczególnie polecam założyć stronę w internecie i zatrudnić Agencję SEO, do promocji witryny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2014-12-04, 13:57 
Offline

Dołączył(a): 2014-09-30, 13:39
Posty: 31
Bomber napisał(a):
Witam forumowiczów,

Chciałbym zapytać doświadczonych w tej działalności przedsiębiorców, jak wygląda otwieranie tego typu biznesu? Mam 40 tys zł tytułem własnego wkładu. Czy taka suma jest wystarczająca?


Moim zdaniem 40 tys. zł to nawet na podstawowy sprzęt nie starczy, nie mówiąc o wyposażeniu. Naprawdę stworzenie dobrej restauracji to nie są małe pieniądze, a w miejscach takich jak Wrocław, gdzie w samym centrum masz tych lokali całą masę jest jeszcze trudniej. Przykładowo jakiś czas temu byliśmy w P2 http://p2.wroclaw.pl/menu/ bardzo fajny lokal na Placu Solnym we Wrocławiu właśnie, ale mam wrażenie, że 40 tys. zł to by nie wystarczyło na zakup wyposażenia sali, a gdzie tu mówić o zorganizowaniu wszystkiego. Pamiętaj też, ze na początku zyski będą na pewno niższe niż wpływy więc to też dość istotny element.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2014-12-04, 20:32 
Offline

Dołączył(a): 2014-03-17, 20:41
Posty: 26
Możesz zorganizować jako dodatkową atrakcję warsztaty kulinarne dla dzieci - to ich interesuje, a Tobie przyniesie popularność i pieniądze dodatkowe. Praca z maluchami jest bardzo pouczająca i przyjemna, tylko dobrze to zorganizuj. Możesz dokupić (całkiem niedrogo, bo teraz jest promocja) fartuchy i czapy kucharskie http://kitle.pl/odziez-gastronomiczna-kitle/fartuszek-czapka-bluza-kucharska-dla-dzieci-odzie/fartuszek-czapka-kucharska-dla-dzieci.html - spodobają im się, poczują się jak szefowie kuchni. Zobaczysz ile to im sprawi frajdy :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 
google adsense
Szczegóły postu
PostNapisane: 2014-12-05, 12:30 
Offline

Dołączył(a): 2011-09-23, 10:34
Posty: 149
Wyposażenie kuchni to więcej niż 40 tysięcy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2015-01-26, 15:33 
Offline

Dołączył(a): 2014-12-01, 19:56
Posty: 61
do restauracji polecam tez zainwestowac w internetowy system rezerwacji stolikow, np. booking-please. sprawdza sie to o wiele lepiej niz rezerwacje telefoniczne :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2015-01-26, 16:54 
Offline

Dołączył(a): 2015-01-26, 16:50
Posty: 5
Nie bez znaczenia będzie także to, gdzie zarejestrujesz firmę, gdzie będziesz ją prowadzić. Bierzesz pod uwagę zaciągnięcie kredytu? Wiesz, kto i w jaki sposób będzie promował Twoją działalność? Nie warto się śpieszyć. Daj sobie trochę czasu, i ułóż cały plan..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 2015-02-03, 09:00 
Offline

Dołączył(a): 2014-12-10, 14:59
Posty: 21
A czy do restauracji też można sobie kupić np. taki program http://www.lefthand.pl/pl/subsites/kadry_i_place/?jest to jakaś oszczędność?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
© Times Press sp. z o.o. 2014 | Version 2.2.09.2014
Registered in Poland Registered office: Piastowska 46/1, Jelcz-Laskowice, 55-220




www.BusinessTimes.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie informacji zamieszczonych w serwisie,
ani za szkody poniesione w wyniku decyzji inwestycyjnych podjętych na podstawie treści, które zawiera www.BusinessTimes.pl.