W jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji

Grudzień 8 2020 09:44AM

W dzisiejszych czasach ludzie coraz bardziej zwracają uwagę nie tylko na to co jedzą, ale i na warunki w których żywność została wyprodukowana. Wymagania konsumentów są coraz większe, a producenci próbują im sprostać wdrażając odpowiednie środki do procesów produkcyjnych. Do zanieczyszczeń może dojść na każdym etapie produkcji, dlatego firmy zmuszone są do wyłapywania każdego źródła z którego niebezpieczeństwo pojawienia się ich, jest możliwe.

Każda z firm stara się odpowiedzieć na pytanie: W jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji? Jeśli chcesz szerzej poznać badania mikrobiologiczne ten artykuł jest zdecydowanie dla Ciebie!

Po pierwsze czysta WODA

Woda użytkowana na wszystkich etapach produkcji żywności, musi być czysta. Nie może być przelewana kilka razy w tym samym procesie, ponieważ może to spowodować namnażanie się bakterii, wirusów i grzybów, które bardzo ciężko usunąć.
Poddawanie wody procesom uzdatniania poprzez stosowanie odpowiedniej chemii lub posiadanie własnej oczyszczalni ścieków, jest niezbędna by zminimalizować możliwość występowania problemów produkcyjnych wynikających z zanieczyszczeń.

Laboratorium

Każde laboratorium pobiera próbki produkowanej żywności i poddaje je wnikliwym badaniom na występowanie określonych zanieczyszczeń, wilgoci, wirusów, bakterii czy grzybów. Jeżeli okaże się że w jedzeniu znajduje się nie to co powinno – proces produkcji i produkt, są tak długo monitorowane, aż zabiegi przywracające stan właściwy, przyniosą pożądane efekty, a produkowana żywność znów jest całkowicie bezpieczna.
W laboratoriach opracowuje się środki ochrony żywności,  które mogą zapobiec uodpornieniu się szkodliwych bodźców, na stosowane środki bezpieczeństwa, dlatego ogromne znaczenie ma odpowiednie wyposażenie laboratorium.

Pracownicy

Niezbędny jest dostęp do bieżącej, czystej wody, środków myjących, dezynfekujących i higienicznych. Pomieszczenia w których znajdują się toalety powinny być czyste i często wietrzone a na ścianach wisieć instrukcja mycia dłoni. Pracownicy powinni być wyposażeni w jednorazowe cienkie skafandry, obuwie i ochraniacze na nie, rękawiczki lateksowe lub nitrylowe oraz czepki i maseczki. W szatniach obowiązkowo powinny się znaleźć pojemniki na zużytą odzież ochronną. Każdy pracownik powinien być zdrowy i nie przejawiać żadnych objawów chorobowych, gdyż dbałość o bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji zależy również od stanu zdrowia osób pracujących przy jedzeniu.

Procedury

Należy wdrożyć procedury pozwalające na zachowanie jak największego bezpieczeństwa. Wprowadzić zasady obowiązujące wszystkich pracowników produkcji oraz tych przychodzących z zewnątrz.
Na halę produkcyjną nie powinny wchodzić dzieci, w wyznaczonych miejscach muszą wisieć apteczki i środki dezynfekujące. Wejście we własnej odzieży i obuwiu jest surowo zabronione.
Wszystkie maszyny są poddawane okresowej konserwacji, czyszczeniu i dezynfekcji, a osoby odpowiedzialne za stan urządzeń przeszkolone co do stanu w jakim maszyny mogą lub nie mogą być użytkowane.
Stosowane środki do dezynfekcji dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Skomentuj Post

Dodaj własny komentarz

  • Najnowsze

    Zobacz najnowsze i najważniejsze artykuły:

  • Co to jest rumień zakaźny

    Rumień zakaźny to powszechnie znana infekcja, która występuje najczęściej u...

  • Jakie wyposażenie powinna posiadać profesjonalna pieczarkarnia?

    Profesjonalna pieczarkarnia to cały czas jeden z popularnych pomysłów na biznes...

  • Czy stres musi nas paraliżować?

    Czy na stres z dzisiejszych czasach już wszyscy jesteśmy skazani i musimy się...

  • Black Friday – książki okazje i wyprzedaże w 2020 roku

    Wyjątkowy czas listopadowych wyprzedaży na Black Friday, który w roku 2020 przypada...

  • Sprawdzone sposoby na stres

    Jeżeli wydaje ci się, że można uniknąć stresu, to bardzo grubo się mylisz....

  • Dlaczego niektórzy się uzależniają?

    Jednym z większych problemów społecznych są na pewno uzależnienia. Jest to...

  • Polecane przez The Business Times:
  • Polecane przez The Business Times:

Pomysł Na Biznes

Jeśli chcesz, żeby biznes nie krył przed Tobą tajemnic warto na tym forum wymieniać się poglądami.

Biznes Plan

Biznesplany różnych firm, przykładowy biznes plan, gotowy biznes plan.

Inwestowanie

Giełda Papierów Wartościowych, Forex, Fundusze Inwestycyjne, Złoto i Surowce.
Agencja Marketingowa
Namioty magazynowe
© Times Press sp. z o.o. 2014 | Version 3.0.01.2014
Registered in Poland Registered office: Piastowska 46 lok.1, Jelcz-Laskowice, 55-220




www.BusinessTimes.pl nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie informacji zamieszczonych w serwisie,
ani za szkody poniesione w wyniku decyzji inwestycyjnych podjętych na podstawie treści, które zawiera www.BusinessTimes.pl.